Groenrijk zomergoed
 1. De Bredase begroting en de opportu-nistische liefde voor onze dorpen

  Basile Lemaire is Bekenaar en fractievoorzitter van de Volkspartij Breda in de gemeenteraad. Hij houdt u graag op de hoogte van de Bredase politiek en deelt zijn persoonlijke overwegingen. Vandaag blikt hij terug op de Begroting 2017 en de bijbehorende partijretoriek.
  De Bredase begroting en de opportu-nistische liefde voor onze dorpen

  Basile Lemaire is Bekenaar en fractievoorzitter van de Volkspartij Breda in de gemeenteraad. Hij houdt u graag op de hoogte van de Bredase politiek en deelt zijn persoonlijke overwegingen. Vandaag blikt hij terug op de Begroting 2017 en de bijbehorende partijretoriek.


  Door Basile Lemaire
  De gemeenteraad heeft de begroting voor 2017 behandeld. Dat wil zeggen: het college van burgemeester & wethouders geven aan waar ze volgend jaar uw belastinggeld aan willen uitgeven en de gemeenteraad mag daar wat van vinden.

  In de praktijk is de begrotingsbehandeling vooral een profileringsshow. Van te voren staat al wel vast dat de begroting er ongeschonden door komt; de coalitiepartijen stemmen namelijk toch wel voor. Geen coalitiepartij gaat het de eigen wethouders moeilijk maken. Dus twee raadsvergaderingen lang hebben partijen de tijd om door middel van moties en amendementen te laten zien waar ze politiek staan.


  Vooral voor coalitiepartijen is dat belangrijk. Binnen de coalitie is ieder raadslid "verplicht” mee te stemmen, dus hoe laat je dan nog een verschil zien tussen een VVD en een D66? Of tussen een SP en een PvdA? Juist, door een tsunami aan plannetjes en ideetjes, die je éérst lekt naar BN DeStem en dan pas deelt in de gemeenteraad.


  Eén van die moties kent u allemaal: de VVD-motie voor het opknappen van de Markt in Prinsenbeek en het Willem-Alexanderplein in Teteringen. Deze motie is inmiddels haar eigen leven gaan leiden, waarbij al wordt gesproken over een €1 miljoen voor Prinsenbeek. Voor alle duidelijkheid: de motie roept alleen maar op om een plan uit te werken en om daar vervolgens financiële dekking voor te vinden. Een motie voor een plan dus.


  De eerste reacties op de motie hier op Prinsenbeeknieuws.nl logen er niet om: ‘verkiezingsretoriek', ‘het is weer verkiezingstijd', ‘goedkope verkiezingsstunt'. Natuurlijk heeft de motie van de VVD alles te maken met de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen. Lokale VVD-afdelingen krijgen landelijke instructies om de partij positief te profileren. En cadeautjes uitdelen, dat is een manier die al decennia lang werkt. Dat is natuurlijk niet alleen een VVD-ding, het is hoe alle landelijke partijen de lokale politiek misbruiken om meer macht in Den Haag te vergaren.


  Maar dat maakt de motie nog geen slecht plan. Ondanks de verkiezingsbelangen die er ongetwijfeld achter zitten, is het natuurlijk wel zo terecht dat Breda niet alleen binnen de singels investeert. Vanuit de Volkspartij hebben we deze motie ook direct omarmd. Sterker nog: ik was een beetje jaloers dat ik het zelf niet bedacht had.


  Door alle publiciteit rond de motie kon ook geen enkele partij achterblijven; met het oog op de landelijke verkiezingen wil niemand te boek staan als "dorpshater”. Dat kan je stemmen kosten. De motie van de VVD kon op steun van nagenoeg een unanieme gemeenteraad rekenen.


  Toch viel één partij door de mand.


  De begroting zelf sprak voornamelijk over de stad Breda, ook als de hele gemeente bedoeld werd. Vanuit de Volkspartij heb ik voorgesteld om in alle stukken van de gemeente zorgvuldig de juiste termen te gebruiken, dus ‘gemeente' en/of ‘stad en dorpen' als het gaat de stad Breda en onze dorpen gezamenlijk.


  Iedereen die voor de motie van de VVD was, kon natuurlijk onmogelijk tegen dit voorstel van de Volkspartij zijn. Je zou dan aan de ene kant een motie steunen die oproept tot het investeren in de dorpsharten, maar een voorstel verwerpen dat oproept tot het formeel erkennen van de eigen identiteit van onze dorpen.


  Typische stadspartij D66 had het nu moeilijk. Een paar jaar geleden noemde D66 bijvoorbeeld Prinsenbeek nog een buitenwijk van Breda. Maar nu hadden zij vóór de motie van coalitiegenoot VVD gestemd. Bij ons voorstel stemde D66 verdeeld: een aantal D66-raadsleden stemde vóór, en een aantal stemde tegen. Ik vind het een mooie beweging naar meer erkenning van onze dorpen.


  Nee, er was één partij die echt door de mand viel: de PvdA. Deze partij stemde vóór de VVD-motie maar tegen ons voorstel. Voor de PvdA is Breda allereerst de stad. Dat dat miskenning van u is in uw identiteit als dorpeling binnen onze gemeente, lijkt hen niet te deren. Ondanks deze "opvallende” houding van de PvdA is ook ons voorstel ‘stad = stad, gemeente = gemeente' met ruime meerderheid door de raad aangenomen.


   


  Zondag 20 november 2016
  PrinsenbeekGemeente BredagemeenteraadbegrotingpolitiekLemaireVolkspartij Breda
  De Bredase begroting en de opportu-nistische liefde voor onze dorpen
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties