Groenrijk vaderdag
 1. ‘Dank aan de Polen’

  Mos Mosqueira (20) uit Prinsenbeek bracht onmiddellijk na de twee minuten stilte tijdens Dodenherdenking dinsdag een ode aan de Poolse soldaten die Prinsenbeek en andere delen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd. Bij de Vredeskapel in de Kapelstraat zong hij, spelend op zijn accordeon, het Poolse volkslied.

  ‘Dank aan de Polen’ vermeldde het kaartje aan de bloem die de blinde Havo-scholier even tevoren legde bij de kransen in de Vredeskapel.


  Door corona kon de traditionele plechtigheid van Dodenherdenking bij de kapel dit jaar wederom niet plaatsvinden. Anders brengt Amor Musae daar het Poolse volkslied ten gehore. Omdat Mos vindt dat het Poolse volkslied op 4 mei niet mag ontbreken, zorgde hij er dinsdag gewoon zelf voor. Voor het filmpje: klik hier.


  Ervaring had hij al want vorig jaar deed hij hetzelfde in de tuin van zijn opa en oma aan de Kapelstraat. Het filmpje van zijn optreden toen werd op YouTube meer dan 10.000 keer bekeken en zorgde voor veel dankbare reacties van Poolse mensen.


  Mos is altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis, en in het bijzonder in de bevrijding van Prinsenbeek door de Poolse strijdkrachten. Hij schreef ook een profielwerkstuk over Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2011 is de jonge Bekenaar ook altijd aanwezig bij de Dodenherdenking in het dorp. Voor een eerder artikel: klik hier.

  Woensdag 05 mei 2021
  PrinsenbeekPoolse volksliedPoolse bevrijdersDodenherdenking
  0
  Reacties