1. D66: ‘Kerstbomen-verbranding nu ongepast’

  ‘Bent u het met ons eens dat het dit jaar ongepast en onverstandig is om kerstboomverbrandingen te organiseren?’ Dat vraagt de gemeenteraadsfractie D66 in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.
  D66: ‘Kerstbomen-verbranding nu ongepast’

  De fractie vindt dat dit coronajaar tevens het jaar is om te zoeken naar een leuk, goed, duurzaam, gezond en goedkoper alternatief. Ze wil van het college weten of het stadsbestuur dit gaat doen, zodat dit de komende jaren kan worden doorontwikkeld.

   

  Al jaren vraagt D66 Breda zich af in hoeverre kerstboomverbrandingen nog bij deze tijd passen, stelt de fractie. Bijvoorbeeld omdat het extra kosten voor Afvalservice met zich meebrengt of omdat er veel stikstofoxiden bij vrijkomen.

   

  Uit antwoorden op technische vragen die D66  vorig jaar stelde, bleek volgens de fractie dat per kerstbomenverbranding zo’n 300 bomen verbrand worden. ‘Nou is een kerstboom in potentie een prima middel om de anderhalve afstand mee te bewaken, maar dat is toch niet hoe wij het voor ons zien bij zo’n kerstbomenverbranding. En zeker als door de ingeademde stikstofoxiden nog wat hoestbuien worden opgewekt, lijkt dit ons hét jaar om eens te kijken naar een serieus alternatief.' De fractie noemt dan onder meer een digitale kerstbomenverbranding, bijvoorbeeld vanuit de koepel, met een dj en lasershow erbij. Of alle kerstbomen door de circulaire verpulveraar, om daarna als compost weer uit te delen, bijvoorbeeld via een drive-through.’

   

  In Prinsenbeek was het aantal bomen dat in januari dit jaar op de brandstapel belandde met tweehonderd stuks een stuk kleiner dan de negenhonderd die in het verleden in brand werden gestoken. Dat had alles te maken met bescherming van het nieuwe marktplein. Even goed kwamen een paar honderd Bekenaren de vlammenzee bekijken.

   

  Vrijdag 20 november 2020
  PrinsenbeekGemeente Bredakerstbomenverbranding
  D66: ‘Kerstbomen-verbranding nu ongepast’
  Reacties