groenrijk herfst 2022 728
 1. Column: Schone schijn

  Vandaag een bijdrage van ‘Beekseprater’. Deze column heeft als titel ‘Schone schijn’ en gaat over het heringerichte Velsgoed in Prinsenbeek.
  Column: Schone schijn

  Door Beekseprater

  Volgens de definities worden columns geschreven op basis van een persoonlijke waarneming en/of mening en zijn ze vaak prikkelend en kritisch. Het is dus geen journalistiek.  In deze column probeer ik mij hier netjes aan te houden.  Over het Velsgoed nog wel.

   

  Vels betekent zoiets als ‘grote steen’ en een grote steen des aanstoots is het Velsgoed al jaren voor vele Bekenaren, getuigen de reacties op de enquêtes, enquêtes zoals die onlangs door de gemeente zijn geïnitieerd. Is er iets met al die kritiek gedaan? Nee en ik denk te weten waarom niet. Het is een staaltje briljant ambtelijk vooruitzien en anticiperen. Klasse!

   

  Na de reconstructie moet de verkeerscapaciteit van de weg hoger zijn dan voorheen, maximaal zelfs. Immers iedere snelheidsbeperking ontbreekt op een paar lullige bochtjes na, die natuurlijk door de gemiddelde automobilist soepel, probleemloos en zonder verlies van snelheid worden afgesneden. Faciliteiten voor (blinde) voetgangers zijn zorgvuldig vermeden. Die bieden immers slechts ‘schijnveiligheid’ en drukken de capaciteit alleen maar.  Ook de geluidbelasting op de woningen is nu, dankzij het fluweelzachte asfalt, fors gereduceerd. Kortom: ruim baan voor de auto. Het is echt een genot er overheen te zoeven. Prachtig toch? Ik ga soms een paar keer heen en weer om te genieten. Zeker als straks het groen is aangelegd, wordt het Velsgoed een doorgaande weg met allure en een lust voor de rechtervoet en beide ogen.

   

  Waar zit nou de briljante denklijn, zult u zeggen. Wel, er is nu voor jaren ruimte ontstaan in de capaciteit van het Velsgoed voor toekomstig verkeer van Beeks Buiten. Is dat probleem ook weer opgelost. Dat noem ik nou slim plannen. Chapeau! Dit zal, denk ik zo, ook het antwoord zijn wat de gemeenteraad krijgt op vragen aan de ambtenaren waarom Beeks Buiten in de Mobiliteitsvisie ontbreekt.

   

  En de voetgangers dan? Zonder voorzieningen kijken ze nog beter uit, is de redenering. En wie zo gek is toch een oversteek te wagen, krijgt toch af en toe vrij baan van een aardige automobilist. Of niet. Schijnveiligheid wordt zo prima omzeild. Het zou me overigens niet verbazen dat men op het stadskantoor overweegt zoveel mogelijk zebrapaden, stoplichten, voorrangskruisingen, eenrichtingsverkeer et cetera helemaal af te schaffen. Nog minder schijnveiligheid in Breda en een nog veiligere stad dus volgens die bizarre redenering. Belijning kan ook weg, gebeurt hier en daar al, ook op het Velsgoed. Back to the jungle!

   

  Het woord ‘schijnveiligheid’ heb ik overigens niet verzonnen. Dat komt van de verkeersdeskundigen. Het is volgens mijn simpele interpretatie veiligheid die geen veiligheid is omdat niet iedereen zich altijd aan de regels houdt. Terwijl je daar wel op rekent.

   

  Maar goed daar ligt het vernieuwde Velsgoed dan te shinen in het najaarszonnetje, gebouwd volgens de allerlaatste inzichten. En die enquêtes dan? Er zal weer wel eens gemeten gaan worden of het echt zo erg is met die snelheden. En dan drinken we een glas, doen een plas en…. Wat hebben we toch een heerlijk dorp!

  Maandag 07 december 2020
  PrinsenbeekcolumnVelsgoed
  Column: Schone schijn
  0
  Reacties