Groenrijk zomergoed
 1. Column: Positivo

  Vandaag weer een column van ‘Beekseprater’, een bijdrage onder pseudoniem, zodat de schrijver in vrijheid zijn kijk kan geven op de Beekse werkelijkheid. Deze tweede column heeft als titel ‘Positivo’ en gaat over Park Over-Bos in Prinsenbeek.
  Column: Positivo
  (Foto: Facebook, Mooi op de Beek, Heemkundekring Op de Beek)

  Door Beekseprater

   

  Positivo

  Iemand adviseerde me onlangs weer eens in Park Over-Bos te gaan kijken. Is mooi zei hij er nadrukkelijk bij, om me nog wat extra te stimuleren. En hij had gelijk, moet ik toegeven. Ik was er in geen tijden geweest, maar ik kan iedereen aanraden toch ook eens te gaan kijken. Vooral goed kijken! Niet naar de grond zoals zoveel mensen doen, maar echt om je heen kijken en niets zeggen.

   

  Het is eigenlijk een gek park. Een smalle strook aangelegd groen, amechtig ingeklemd tussen het dorp en het foeilelijke geluidscherm, een opgepepte versie van een park dat er vroeger al lag, inclusief dierenhoekje. Een paar oude bomen herinneren nog aan dat park.

   

  De nieuwe bomen worden zo langzamerhand echte bomen. Tientallen soorten bloemen en planten kleuren de bodem: wit fluitenkruid, paars van alles en nog wat en rode klaprozen, alsook tientallen grassoorten. Maar het meest interessante vind ik de waterpartijen. Er zitten veel vogels, grauwe ganzen, Canadese ganzen, waterhoen en meerkoet, wilde eenden, blauwe reigers en ik spotte zelfs een aalscholver. Veel vogels hebben nesten of al jongen. In de brede rietkragen hoor je de kleine karekiet (leve Google!). En natuurlijk is er al het gewone huis-tuin-en-keuken-gevogelte als merels, vinken, mezen en God weet wat al niet meer.

   

  En dat speelt zich allemaal af onder het geraas van de A16 en de HSL. Een eerbiedwaardige Chinese Catalpa (trompetboom zegt het bijbehorende bordje) leunt op zijn krukken en overziet de grote vijver. De oude boom overschaduwt de hardstenen banken die ooit bij de ABN-bank voor de deur stonden. Hij ziet ganzen in familieverband de paden grondig onder schijten, maar een kniesoor die daar aanstoot aan neemt.

   

  Als je goed kijkt zie je dat er wel gemaaid wordt en dat de waterlopen worden geschouwd, maar dan wel heel zorgvuldig en in fases. Zodat er steeds veel schuil- en nestmogelijkheden voor de watervogels overblijven en er bloemrijke grasgebieden ontstaan. Dat schouwen moet wel. Ik begreep uit een artikel over water (website Dorpsplatform) dat de waterpartijen een belangrijke functie hebben als afvoer van veel regenwater naar de Mark. Mooie combi!

   

  Valt er dan echt niks te mekkeren over het park of het gemeentelijk beleid op dit punt? Vast wel maar mij is niets echt opgevallen. Een positieve column dus deze keer, volgende keer beter. Chapeau dus voor de dames en heren van de betreffende dienst die het groenbeheer bedenkt en uitvoert.

   

  Oh ja, ik hoorde ook dat er groot onderhoud gepleegd gaat worden. Mag ik de dames en heren van de gemeente dan smeken:  beplant de zonneweide (want wie gaat daar nou zonnen?), geef de houten banken een opknapbeurt en voor de rest: Vooral niks doen, lekker doorgaan zo!

  Donderdag 25 juni 2020
  Column: Positivo
  (Foto: Facebook, Mooi op de Beek, Heemkundekring Op de Beek)
  Deel dit artikel op:
  0
  [nexturl]
  Reacties