Groenrijk zomergoed 728
 1. Coen (19) vakbekwaam molenaar

  Coen Heijkoop uit Prinsenbeek is één van de jongste vrijwillige molenaars van Nederland. Hij ontving vandaag bij molen De Twee Gebroeders in Roosendaal zijn getuigschrift. Na uitstel door coronabeperkingen mag de Bekenaar zich nu, na een pittige basisopleiding met theorie en praktijk en het succesvol afgelegde examen vandaag, officieel (vrijwillige) molenaar noemen.
  Coen (19) vakbekwaam molenaar
  (Foto: Familie Heijkoop)

  Met zijn 19 jaar hoort Coen bij de jongste vrijwillige molenaars van Nederland; de meeste anderen zijn ook aanzienlijk ouder. Toen hij zeven jaar was begon zijn passie voor oudhollandse molens. Waar andere kinderen gingen sporten, leerde de jonge Bekenaar de kneepjes van het molenaarsvak. Week in week uit, van Groningen tot Zeeuws-Vlaanderen en van Limburg tot Noord-Holland.

   

  Luisteren naar de wind

  Maar liefst twaalf jaar lang, luisteren naar de wind, tellen van de omwentelingen, malen van granen en alles wat bij dit mooie ambacht hoort. ,,De techniek, de kracht en het hele apparaat, dat is wat me zo aanspreekt’’, legt hij uit. Vanaf z’n zestiende kon hij eindelijk ook met de opleiding beginnen. Vooral de theorie dan, want de praktijk had hij na al die jaren al redelijk onder de knie.

   

  Het weer niet onderschatten

  Het examen zelf was goed te toen, vertelt de jonge molenaar kort na afloop, terwijl de laatste van de vier kandidaten nog bezig is met zijn proef. Maar het was weldegelijk een serieuze toets. ,,Je kunt ook niet zomaar zo’n apparaat zelfstandig beheersen’’, verduidelijkt hij. ,,Vandaag is het natuurlijk een mooie dag met een zacht zomerbriesje, maar ook daar zou onweer uit kunnen komen. Daar moet je altijd rekening mee houden. Als je het weer onderschat, kun je de molen niet zomaar stil krijgen. En als het te hard gaat, kan het hele gevlucht eraf vliegen.’’

   

  Met zijn getuigschrift op zak mag Coen als vakbekwaam molenaar nu elke molen draaien, vertelt hij. ,,Tenminste, als de eigenaar dat goed vindt.’’ Toch zal hij vooral te vinden zijn in de molens waar hij al jaren kind aan huis is, de oude molen in Fijnaart en De Arend in Wouw. Wel als hobby, benadrukt hij. Want een boterham ermee verdienen, dat valt niet mee. ,,Wat ik in dag maal, doen ze in de fabriek in een minuut.’’ Daarom gaat hij gewoon door met zijn mbo-opleiding tot procesoperator.

  Dinsdag 15 juni 2021
  Prinsenbeekmolenaar
  Coen (19) vakbekwaam molenaar
  (Foto: Familie Heijkoop)
  0
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw tips, nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.