Regiobank bedrijfshypotheek 728
 1. Burgemeester in Kruispunt Podcast

  In De Kruispunt Podcasts spreekt François Olsthoorn met gasten over gemaakte keuzes in het leven, en dan met name over het denkbeeldige kruispunt in hun leven waarop zij een andere afslag hebben genomen. Vrijdag interviewde hij burgemeester Paul Depla van Breda. Hij vertelt over zijn leven, waarin van jongs af aan sport en politiek een centrale rol hebben gespeeld.
  (Foto's: François Olsthoorn)

  Depla (1965) beschrijft op een toegankelijke manier zijn drijfveren en de verschillende kruispunten in zijn leven. En ook hoe hij zich veel beter op zijn plaats voelt in de lokale ‘mensen-politiek’ dan in de ‘papieren politiek’ in Den Haag.

   

  Opgroeiend als jongste in een Eindhovens gezin met zes kinderen leerde hij al in zijn vroege jeugd om op te komen voor zijn mening, én daarbij ook te letten op de ander. Hij droomde er ooit van droomde keeper te worden bij PSV en speelde fanatiek basketbal. Thuis werd altijd veel over politiek werd gesproken. Daar werd hem ook meegegeven eraan te werken dat de samenleving een beetje mooier wordt.

   

  Mensen-politiek

  De meeste ervaring heeft hij in de lokale politiek, vertelt hij. En na zijn tijd als politiek adviseur van de minister van Verkeer en Waterstaat in Den Haag weet hij zeker dat lokale politiek hem ook het meest aanspreekt. ,,Ik ben meer van de 'mensen-politiek'… ,,Elkaars zweet kunnen ruiken en emoties kunnen zien, is wat mij sterk ambieert. Het gesprek aangaan en verbinding zoeken met de mensen, vind ik leuk.’’ Het mooie aan lokale politiek is volgens Depla ook dat je relaties kunt opbouwen met mensen en verenigingen, een netwerk opbouwen. Daarbij tekent hij wel aan dat het belangrijk is om je te realiseren dat dat vooral functioneel is.

   

  Gitarist Pearl Jam

  Als hij een week een andere baan zou mogen hebben, kiest hij ervoor om gitarist te zijn bij Pearl Jam, naast Eddie Vedder. ,,Muziek raakt je, roert je. Ik geniet ervan, maar kan het zelf helemaal niet. Die snaren beroeren en emoties raken.’’

   

  Wat hij wil meegeven aan de luisteraar is onder meer: Zorg dat je oog hebt voor een ander.

   

  De opnames van de Kruispunt Podcasts (klik hier) zijn weliswaar in de gelijknamige protestantse kerk in Prinsenbeek, en de interviewer is de voorzitter, maar dit betekent niet dat de Kruispunt Podcasts speciaal kerkelijk zijn; ze zouden iedereen moeten kunnen aanspreken en inspireren, is het uitgangspunt.

  Donderdag 22 juli 2021
  PrinsenbeekKruispunt PodcastBurgemeester Paul Depla
  (Foto's: François Olsthoorn)
  0
  Reacties