1. Brief burgemeester over coronavirus in Prinsenbeek

  Prinsenbeek was één van de eerste plekken in Nederland waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Mogelijk heeft het virus zich hier al voor of tijdens carnaval lokaal verspreid, stelt burgemeester Paul Depla in een brief aan de inwoners en ondernemers van Prinsenbeek. Hij gaat ervan uit dat wat betreft de omvang van de besmetting meer plekken in Breda een vergelijkbaar beeld hadden kunnen laten zien, als er op dezelfde wijze was getest.

  Door burgemeester Paul Depla

   

  'Beste inwoner of ondernemer van Prinsenbeek,

  Het coronavirus zet onze wereld op zijn kop. Ook in Prinsenbeek. Het zorgt voor lege straten in het dorp. En het heeft een grote impact op ons allemaal. Zeker op de mensen die ernstig ziek worden en hun naasten. De kans is groot dat ook u in uw omgeving wel iemand kent die ernstig is getroffen door het virus. De schrijnende persoonlijke verhalen die we daarbij horen, grijpen enorm aan. En iedereen leeft mee. 

   

  In Prinsenbeek gaan geluiden dat het dorp harder is getroffen door het coronavirus dan andere delen van Breda. Inwoners uit het dorp hebben deze signalen met mij gedeeld. Ik begrijp dat dit tot vragen of zorgen bij u kan leiden. Daarom heb ik de GGD gevraagd mij nader op de hoogte te brengen van de situatie in Prinsenbeek, zodat ik u daarover weer kan informeren. Dat doe ik met deze brief.

   

  De GGD heeft de situatie in Prinsenbeek vanaf de eerste gemelde patiënt tot eind maart geanalyseerd en vergeleken met het totaalbeeld van Breda. Prinsenbeek was één van de eerste delen van Breda (en Nederland) waar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Het is mogelijk dat het virus zich in Prinsenbeek al voor of tijdens carnaval lokaal heeft verspreid. Dat besmettingen in Prinsenbeek al in zo’n vroeg stadium aan het licht zijn gekomen, komt waarschijnlijk dankzij het voortvarende testbeleid van zorgmedewerkers door Amphia. Hierbij zijn meerdere personen uit Prinsenbeek positief getest op corona. Daarop voerde de GGD zogenoemde contactenonderzoeken uit, bedoeld om de verspreiding van het virus in beeld te brengen. Die contactenonderzoeken leidden vervolgens weer tot meer positieve testen in het dorp. Ter vergelijking: wanneer we op dezelfde manier hadden getest in andere wijken of dorpen, hadden we hoogstwaarschijnlijk op meer plaatsen een vergelijkbaar beeld kunnen zien.

   

  Inmiddels is het aantal ziekenhuisopnames van inwoners uit Prinsenbeek gestabiliseerd. Dit betekent dat er op dit moment niet meer ziekenhuisopnames zijn van inwoners in Prinsenbeek vergeleken met inwoners van andere Bredase wijken of dorpen. Dit wijst erop dat in Prinsenbeek geen grotere verspreiding is van het coronavirus dan in andere delen van de stad.

   

  Dat neemt niet weg dat Prinsenbeek, net als de rest van Breda en Noord-Brabant, hard is getroffen door het virus. Ik besef dat dat een grote impact kan hebben op u als inwoner. En op uw dagelijks leven. Zeker in een dorp als Prinsenbeek waar de gemeenschap hecht is en de saamhorigheid groot. Tegelijkertijd sterkt het ons om de maatregelen die zijn getroffen zorgvuldig op te volgen. Want alleen samen kunnen we sterk zijn tegen corona. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het virus stoppen. En als het ergens samen kan, dan is het in Prinsenbeek.

   

  Met vriendelijke groet,

  Paul Depla

  Burgemeester van Breda'

  Woensdag 08 april 2020
  Prinsenbeekburgemeestercoronavirusbreda
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.