Bosonderhoud Liesbos
Het betreft bosonderhoud dat eens in de vijf jaar plaatsvindt en enkele weken duurt. Het staat los van de revitalisatie van het bos (klik hier), waarbij het doel is om water langer vast te houden.
Houtproductie
Het Liesbos is een multifunctioneel bos; naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook duurzame houtproductie een van de functies, volgens Staatsbosbeheer. Bomen worden ook weggehaald om licht en lucht te geven aan de bomen die blijven staan.
Door regelmatig te dunnen en te verjongen stelt Staatsbosbeheer ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst kwaliteitshout in het bos groeit. Bovendien ontstaat zo een bos met variatie in leeftijd, soorten en structuur. De variatie maakt het bos voor plant, dier en mens aantrekkelijk, is de gedachte. En een gevarieerd bos met bomen van diverse leeftijden en meerdere boomsoorten is een veerkrachtig bos. Ziektes en plagen hebben minder kans om toe te slaan en stormen veroorzaken minder schade.
Houtoogst is een onderdeel van het duurzame bosbeheer. Hoeveel bomen er in het Liesbos zullen worden gekapt, kan de organisatie niet aangeven. Maar er wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit, volgens Staatsbosbeheer, dat FSC-gecertificeerd is. Forest Stewardship Council (FSC) is de internationale standaard voor duurzaam bosbeheer. Ook worden kwetsbare locaties en soorten gemarkeerd; tijdens de werkzaamheden worden die niet verstoord.
Bomen die door Staatsbosbeheer geoogst worden, krijgen een markering. Dit is het zogenaamde blessen. Het vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’ ofwel een houtoogstmachine. Die velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.
De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. Na afronding van de werkzaamheden worden die zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden in het bos zijn altijd aangegeven met borden en/of linten, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Voor meer informatie houtproductie: klik hier.