Groenrijk 728 augustus
 1. Bomenkap in Liesbos en Mastbos

  Staatsbosbeheer start begin augustus met het uitvoeren van boswerkzaamheden in het Mastbos en het Liesbos. Tijdens de werkzaamheden zullen door de boswachters geselecteerde bomen worden geveld, meldt Staatsbosbeheer.
  Bomenkap in Liesbos en Mastbos
  (Archieffoto)

  In het Liesbos wordt gekapt ten westen van de Jachthuisdreef en langs de Moerdijkse Postbaan. Het werk met de oogstmachine duurt een aantal weken. In het Mastbos wordt onderhoud uitgevoerd rondom het Visven en in het Voorbos bij de Burgemeester de Manlaan.

   

  Mastbos en Liesbos zijn multifunctionele bossen; naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook duurzame houtproductie een van de functies van beide bossen, legt boswachter Stella Verkroost van Staatbosbeheer uit. ,,In de bosvakken wordt er gedund; er worden bomen weggehaald om licht en lucht te geven aan de bomen die blijven staan. Zo krijgen zij de ruimte om verder te groeien. Soms planten we in de ontstane ruimte nieuwe bomen, maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Zo ontstaat er een nieuwe generatie bos.’’

   

  Variatie

  Bomen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen alweer klaarstaat om deze plaatsen in te vullen, volgens Staatsbosbeheer. ,,Door regelmatig te dunnen en te verjongen zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst kwaliteitshout in ons bos groeit. Bovendien ontstaat zo een bos met variatie in leeftijd, soorten en structuur. De variatie maakt het bos voor plant, dier en mens aantrekkelijk.’’

   

  Een gevarieerd bos met bomen van diverse leeftijden en meerdere boomsoorten is een veerkrachtig bos. Ziektes en plagen hebben minder kans om toe te slaan en stormen veroorzaken minder schade, aldus Staatsbosbeheer.

   

  Houtoogst

  Houtoogst is een onderdeel van het duurzame bosbeheer dat Staatsbosbeheer uitvoert in het Mastbos en Liesbos. Er wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd. Deze FSC-certificering (Forest Stewardship Council) is de  internationale standaard voor duurzaam bosbeheer. Staatsbosbeheer werkt ook met een gedragscode voor bosbeheer. Voorafgaand aan werkzaamheden worden in het hele bos nesten, vossenbouwen, nestholtes in bomen en andere kwetsbare locaties en soorten zorgvuldig geïnventariseerd. Deze locaties worden in het bos gemarkeerd en tijdens de werkzaamheden worden deze niet verstoord.

   

  Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos, aldus de boswachter. ,,Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.''

   

  Overlast

  De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. De paden worden, na afronding van de werkzaamheden, zo snel mogelijk hersteld, belooft Staatsbosbeheer. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met borden en/of linten, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

  Donderdag 29 juli 2021
  PrinsenbeekLiesbosMastbosStaatsbosbeheerbomenkap
  Bomenkap in Liesbos en Mastbos
  (Archieffoto)
  0
  Reacties