Groenrijk zomergoed 728
 1. Ontploffing op afstand goed te voelen

  De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft de Duitse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog in de polder Weimeren vrijdagmiddag volgens plan tot ontploffing gebracht. Door de kracht van de explosie was de ontploffing op afstand goed te voelen.
  (Foto's: Ad van den Bliek)

  Alleen de livestream van de gemeente stopte er net voor de ontploffing mee. De beelden van de ontploffing zijn via de facebookpagina van de gemeente nog wel terug te zien, klik hier.

   

  EODD, gemeente, Staatsbosbeheer en waterschap hadden nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo was ook de Polderweg afgezet. Maar omdat het meeviel met de drukte mocht ook geïnteresseerd publiek op de dijk het spektakel gadeslaan. Samen met een aantal cameramensen en vertegenwoordigers van betrokken organisaties stonden zij op zo'n 250 meter afstand.

   

  Gefascineerd door WOII

  Ook een groepje jongens in de leeftijd van dertien tot zestien jaar stond daar te wachten. Onder hen Vincent en Tijmen uit Prinsenbeek, die naar eigen zeggen gefascineerd zijn door de Tweede Wereldoorlog. En expert Pim Monné van het Prinsenbeekse mobilisatiemuseum was present. Na het nodige onderzoek was hij er nog niet uit op welk moment precies de bom daar werd afgeworpen.

   

  Vanwege computerproblemen was de ontploffing zelf ongeveer een kwartier later dan gepland, maar dat gaf medewerkers van gemeente en Staatsbosbeheer nog gelegenheid voor een korte toelichting. De ontploffing zelf maakte vooral indruk door het inzakken van de zeven meter hoge berg zand en de trilling van de bodem, die op 250 meter afstand goed voelbaar was. Ook nog ter hoogte van de kruising met de Brielsedreef een honderd meter verderop, aldus de verkeersregelaar ter plaatse. Maar ook in het dorp zelf werd de dreun nog bescheiden waargenomen.

   

  4,5 kilo springstof

  De EODD gebruikte voor de ontploffing 4,5 kilo springstof en 30 meter slagsnoer. Na de ontploffing vertelde één van de verantwoordelijken dat het goed was gegaan. Ze zouden nog gaan kijken of ze op de plek van de ontploffing ‘goede scherven’ konden vinden. ,,Als ze scherp zijn was het een goede detonatie, zijn ze brokkelig dan is die minder fel geweest.’’ Medewerkers van het waterschap inspecteerden na afloop de dijk en de persleiding die daar ligt.

   

  De Nederlandse Defensie Accademie (NLDA) ofwel KMA was aanwezig voor onderzoek. Voor een meting onder meer met het oog op het mogelijk laten ontploffen van een dijk bij de Hedwigepolder. Hen ging het vooral om de vraag hoe de schokgolf zich door de grond voortbeweegt, volgens geniedocent Sebastiaan Leertouwer. 

   

  De bom uit de Tweede Wereldoorlog is daar eind mei gevonden, maar kon niet worden verplaatst. Meteen na de vondst heeft de EODD de ontsteking is onschadelijk gemaakt. Om tijdens de ontploffing de schokgolven te dempen, werd de bom bedekt met een berg zand. Ook werd de veengrond rondom de bom afgegraven en opgevuld met zand.

   

  Het ruim 75 jaar oude explosief is gevonden tijdens het onderzoek ter voorbereiding van het natuurproject Noordrand Midden van Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta en Provincie Noord-Brabant. De bom met een omvang van 1,5 meter bij 50 centimeter bevatte 220 kilo springstof en hij lag zo’n 40 à 50 centimeter diep in de grond. Voor een eerder bericht over dit onderwerp: klik hier.

  Vrijdag 31 juli 2020
  PrinsenbeekvliegtuigbomontploffingEODDGemeente Bredawaterschap brabantse deltaStaatsbosbeheer
  (Foto's: Ad van den Bliek)
  0
  Reacties