1. Boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo

  Boeren uit West-Brabant hebben woensdagavond geprotesteerd bij het distributiecentrum van Jumbo in Breda. Zowel aan de Leursebaan als bij de entree aan de andere kant van het grote gebouw vormden ze met hun tractoren een blokkade, met in totaal naar schatting zo'n honderd voertuigen.

  ,,Nu het noorden is lamgelegd, gaan wij hier actievoeren. Wij laten ons ons protestrecht niet afnemen’’, aldus één van de demonstranten tijdens de actie, die overigens in gemoedelijke sfeer verloopt. De politie is ter plaatse, maar grijpt niet in. 

   

  Het protest van deze West-Brabantse boeren, voornamelijk veehouders, richt zich zowel tegen de grote inkooporganisaties als tegen het overheidsbeleid, vertellen twee veehouders van rond de dertig uit Roosendaal. Beiden hebben een melkveebedrijf en eisen een rechtvaardiger beloning voor hun producten en een einde aan de pesterijen van de regerering. Hun trekkers staan opgesteld in de berm van de Leursebaan.

   

  Er is niet één woordvoerder of organisatie; de actie is vandaag spontaan ontstaan via sociale media, vertellen ze. Hun groep verzamelde zich eerder op de avond bij vliegveld Seppe en kwam hier met de boeren uit andere delen van West-Brabant om negen uur samen.

   

  Bij de andere ingang staat nog een grote groep actievoerders. De meesten van hen komen uit het gebied tussen Tilburg en Breda en hebben een veehouderijbedrijf. Maar ook andere agrariers steunen hun collega’s, evenals de loonbedrijven, benadrukken ze.

   

  Geen visie

  ,,De regels omtrent het voer vormen de druppel, net als de inzet van de mobiele eenheid’’, aldus één van de actievoerders. De 47-jarige werknemer in de agrarische sector, woonachtig in Rijen, runt zelf geen veehouderijbedrijf maar heeft daar wel zijn wortels. Hij staat hier om de boeren te steunen en is heel duidelijk: ,,Den Haag is helemaal de weg kwijt. Er is helemaal geen visie. De boeren hebben het altijd gedaan.’’ Zijn collega’s zijn het helemaal met hem eens en laten dat goed merken.

   

  Ze persen ons uit

  Dat ze bij het distributiecentrum van Jumbo staan, heeft alles te maken met de beloning van de boeren, legt hij uit. ,,Er zijn maar drie of vier inkoopcombinaties. Wij zijn als sinaasappels, ze persen ons uit en gooien ons weg.’’ Over minister van Landbouw Carola Schouten ook weinig goeds: ,,Zij is de puppy van Rutte. Ze is geeft prioriteit aan de bouw, niet aan landbouw.’’

   

  Door de veel hogere eisen die de overheid stelt aan de productie in Nederland, is er bovendien geen eerlijke concurrentie met het buitenland, vinden ze.

   

  Gefrustreerd

  Of ze boos zijn? Ze zijn gefrustreerd, zeggen ze. ,,We worden in een hoekje geduwd’’, voegt een collega toe. ,,En er worden onwaarheden over ons verteld.’’ Tijdens de coronatijd werd volgens de mannen goed duidelijk dat andere sectoren verantwoordelijk zijn voor veel uitstoot. ,,Maar de regering heeft er niets van geleerd, blijkt nu.’’

   

  Tegen elf uur krijgen de demonstranten van de politie te horen dat de burgemeester heeft meegedeeld dat ze onmiddellijk moeten vertrekken, omdat anders het terrein wordt afgezet en iedereen wordt beboet. Daarop besluiten de deelnemers in hun trekkers te stappen en weg te rijden. Luid toeterend en met overal alarmlichten gaan ze huiswaarts. Morgen is het weer vroeg dag.

  Donderdag 09 juli 2020
  PrinsenbeekboerenprotestJumbo distributiecentrum
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.