Groenrijk zomergoed 728
 1. Blauwalg Kuil door ontzilt zeezand

  Het ontzilte zeezand dat is toegepast om De Kuil in Prinsenbeek in 2000 te verkleinen ‘lekt’ nutriënten, blijkt uit recent onderzoek. Hierdoor ontvangt de plas een toestroom aan voedingsstoffen, waarvan de blauwalg profiteert en zo kan groeien, verklaart Waterschap Brabantse Delta de blauwalgbloei in het water sinds oktober.
  Blauwalg Kuil door ontzilt zeezand

  Blauwalgen komen volgens het waterschap van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Ze maken het water troebel en kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Ook kan stankoverlast en vissterfte ontstaan. De belangrijkste oorzaak van blauwalgenoverlast is een grote hoeveelheid meststoffen in het water.

   

  Wanneer de concentraties blauwalgen in het water boven de zwemwaternorm uitkomen, wordt dit in het zwemseizoen door de provincie gemeld. Zwemmen in water met blauwalgen kan leiden tot huidirritatie en maag- en darmklachten, maar de verwachting is er deze zomer wel kan worden gezwommen in De Kuil.

   

  Bourgondisch bloed

  De rode kleur van het water doet het al vermoeden; het gaat om de blauwalgsoort Planktothrix rubescens, ook bekend als Bourgondisch bloed. Omdat deze blauwalgsoort profiteert van koude omstandigheden, verwacht het waterschap dat naarmate de zomer vordert, de blauwalg zich naar het diepe gedeelte van de plas verplaatst. Hierdoor hebben zwemmers er geen last meer van aan de oppervlakte en kan er dan veilig gezwommen worden.

   

  De zwemplas wordt elke twee weken gemonsterd en de blauwalgconcentraties worden elke twee weken beoordeeld. De zwemstatus wordt hiermee ook elke twee weken bijgewerkt. Die is te bekijken via www.zwemwater.nl.

   

  De Kuil had in het verleden vaker te maken met blauwalg, waarvoor Waterschap Brabantse Delta in 2017 ook behandelingen heeft uitgevoerd, waarna het snel beter ging.

   

  Er zijn volgens het waterschap op dit moment meerdere (zwem)locaties waar blauwalg boven de zwemwaternorm aanwezig is. Dit betreft vaak andere blauwalgsoorten, die blauw/groen van kleur zijn.

  Maandag 03 mei 2021
  PrinsenbeekDe KuilblauwalgWaterschap Brabantse Delta
  Blauwalg Kuil door ontzilt zeezand
  0
  Reacties