Groenrijk korting 728
 1. Bescheiden water-overlast hoosbui 4 juli

  Bij de Gemeente Breda zijn in totaal vier locaties bekend waar tijdens de korte, hevige regenval van zondag 4 juli sprake was van wateroverlast. Dit meldt het Dorpsplatform Prinsenbeek in een artikel over wateroverlast, waarin ook maatregelen van de gemeente worden besproken.
  Bescheiden water-overlast hoosbui 4 juli
  (Illustratie: Dorpsplatform Prinsenbeek)

  Door Dorpsplatform Prinsenbeek

  Zoals men wellicht ook vanuit de krant of social media heeft vernomen is de korte hevige bui van 4 juli te kwantificeren als vrij extreem (die statistisch gemiddeld één keer in de honderd jaar kan optreden). Daardoor stonden meerdere straten (en panden ) in Breda en ook Prinsenbeek tijdelijk deels onder water. In vergelijking tot het centrum van Breda is het in Prinsenbeek relatief rustig gebleven met meldingen van overlast en schade.

   

  Op basis van onze radardata is vastgesteld dat er in Prinsenbeek in korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid neerslag is gevallen (circa 28 mm binnen een half uur).  De meeste rioolsystemen zijn niet berekend op dergelijke buien. Doordat de riolering de afvoer even niet meer aan kan, blijft er dan tijdelijk water op straat staan. Dit kan natuurlijk even vervelend zijn. Maar zolang het water van de straat niet in huizen of gebouwen stroomt of belangrijke doorgaande wegen permanent blokkeert, beschouwt de gemeente dit als een acceptabele vorm van hinder.

   

  In Prinsenbeek heeft de gemeente Breda op dit moment vier meldingen in beeld van locaties met wateroverlast op 4 juli. Deze zijn naar aanleiding van een oproep via social media bij het waterloket binnen gekomen. De blauwe ‘wiebertjes’ op het kaartje zijn meldingen over hinder (bijvoorbeeld water op straat tussen de banden) en een rode ster is een melding van overlast (bijvoorbeeld water in woningen). De meldingen uit Melddesk zijn nog niet compleet geanalyseerd en verwerkt. Deze staan dan ook niet op de bovenstaande kaart.

   

  Door de klimaatverandering wordt het weer extremer. Er valt wat meer regen. En er valt vaker veel regen in korte tijd. Ook zal het vaker stormen en hagelen. Tegelijkertijd groeien onze stad en de omliggende dorpen. Er komt daardoor minder groen dat regenwater opneemt en er komen juist meer klinkers, tegels, asfalt en daken waar het snel vanaf stroomt. Hierdoor komt vaker en meer water op de weg te staan. Dit kan leiden tot meer hinder en schade. Om dat te voorkomen, moeten de straten van zo aangelegd worden dat ze meer water kunnen opvangen en verwerken.

   

  Kwetsbaarheid verminderen

  De gemeente is al geruime tijd hard aan het werk om de kwetsbaarheid voor wateroverlast in Prinsenbeek te verminderen. Zo heeft ze in het verleden al extra waterberging aangelegd en de capaciteit van de Bosloop verruimd om overtollig regenwater te kunnen opvangen. Vervolgens is gestart met de aanleg van extra regenwaterleidingen richting de Bosloop. Projectgewijs gaat de gemeente verder met het afkoppelen van verhard oppervlak en aansluiten op de nieuwe regenwaterriolen. Hiermee creëren we meer afvoercapaciteit en vermindert de druk op de bestaande riolering.

   

  Hoofdafvoer

  Vorig jaar is het project Velsgoed gereed gekomen en daarmee de hoofdafvoer van het oostelijk deel van Prinsenbeek richting de Bosloop gerealiseerd. Dit maakt de weg vrij om in de toekomst alle aanliggende straten op deze nieuwe afvoermogelijkheid aan te sluiten. Dit najaar wordt gestart in de Titulaerlaan en medio volgende jaar in Abdisstraat, Kapittelhof en omgeving.  De kans op wateroverlast in een aantal andere gebieden zoals de Molenstraat zal hierdoor ook verder afnemen. 

   

  Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met het Dorpsplatform Prinsenbeek via info@dorpsplatformprinsenbeek.nl. Voor het artikel over wateroverlast op de website van het platform: klik hier.

  Donderdag 22 juli 2021
  PrinsenbeekwateroverlastDorpsplatform PrinsenbeekGemeente Breda
  Bescheiden water-overlast hoosbui 4 juli
  (Illustratie: Dorpsplatform Prinsenbeek)
  0
  Reacties