groenrijk herfst 2022 728
 1. Belgische collega’s bij Groen Klimaatplein

  Een groep van zo’n twintig Belgische ondernemers met een tuincentrum bracht woensdagochtend een bezoek aan Nederlandse collega Groenrijk Schalk in Prinsenbeek. Bij het Groen Klimaatplein in de winkel gaf eigenaar Marcel L’Abee uitleg over de toegevoegde waarde van deze opstelling met ideeën en oplossingen in de tuin bij klimaatverandering.

  Het klimaat verandert; er is meer hitte en kans op heviger hoosbuien. Groene, watervriendelijke tuinen helpen om de verandering tegen te gaan, is de gedachte. Groen Klimaatplein is een gezamenlijk initiatief van de Tuinbranche Nederland, Gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta,  hier samen met het Prinsenbeekse tuincentrum.

   

  ,,Het klimaat gaat ons allemaal aan en nú is het moment om actie te ondernemen. Samen staan we sterker om deze boodschap over te dragen en er zelf iets aan te doen in onze eigen tuin, wijk of gemeente’’, zei L’Abee toen hij vorig voorjaar het plein opzette.

   

  Geïnteresseerden kunnen bij het Groen Klimaatplein terecht voor informatie over hoe ze hun tuin groen en watervriendelijk kunnen inrichten. Ook worden zij geholpen met een subsidieaanvraag. Het plein is ingericht met vier thema’s, namelijk: 'groene daken', 'water in je tuin', 'tegel eruit, plant erin' en 'hoe krijg je vogels, bijen en vlinders in je tuin'.

   

  Klimaatpleinambassadeurs

  Bezoekers krijgen er desgewenst uitleg van één van de tien Klimaatpleinambassadeurs, medewerkers die hiervoor een cursus hebben gevolgd. Eén van hen is Peter van Rugge. Deze taak is de bijenhouder op het lijf geschreven, zo blijkt. Met zijn kennis en ervaring kan hij klanten precies vertellen welke planten geschikt zijn voor insecten en ook welke vogels daar weer op af komen, legde hij uit. ,,Mensen bewust maken van de natuur en ze hiermee leren omgaan, is onze taak. Onder mee met biologische bestrijding.’’

   

  Behalve voor voorlichting kunnen klanten er natuurlijk ook terecht voor allerhande producten die passen bij de doelstelling. En dat neemt een vlucht volgens L’Abee. ,,Mensen zijn zich er steeds meer van bewust.’’ Tegelijkertijd merkt hij dat leveranciers hierop willen inspelen, zoals met het kweken van inheemse planten of met tuinaarde die fungeert als waterbuffer.

   

  Een medewerker van de Gemeente Breda onderstreepte nog de noodzaak van de klimaatpleinen. De helft van de buitenruimte in steden is privé. Als je hier iets wilt ondernemen wat betreft klimaatverandering, zul je er de burgers wel bij moeten betrekken, is haar overtuiging.

   

  Als echte ondernemers wilden de gasten ook graag weten hoe zo’n plein in Nederland dan wordt gefinancierd. Gemeente, waterschap en tuincentrum dragen alle een derde bij, hoorden ze. En de ondernemer moet er natuurlijk kostbare ruimte voor vrij maken.

   

  Toekomst

  Inmiddels zijn er 49 van zulke Groen Klimaatpleinen, aldus Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland, die meldde dat ze ook gaan helpen om die in België op te zetten. Thomas Claes uit Edegem bij Antwerpen hoopt komend voorjaar de eerste te zijn. De jonge ondernemer is al een tijdje bezig met de voorbereidingen, maar subsidie blijkt in België een lastige zaak, legde hij uit. ,,Milieu is bij ons de bevoegdheid van vijf ministeries.’’ Ook samenwerking tussen de ondernemers is er niet vanzelfsprekend. Maar dit houdt hem niet tegen. ,,Het is de toekomst; wat het milieu betreft gaat er steeds meer van ons worden verwacht.’’

  Woensdag 21 september 2022
  PrinsenbeektuincentrumGroenrijk SchalkBelgiëGroen Klimaatplein
  0
  Reacties