Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Beekse blazers bij Breda Sousafoon

  Zo'n 150 sousafoonspelers komen zaterdag naar Breda. Zij eren dan marsenkoning en naamgever John Philip Sousa (1854-1932). Onder hen ook verschillende Bekenaren, weet Patrick Koijen die zelf ook meespeelt. Ook de ambassadeur van de Verenigde Staten is aanwezig.

  Zo'n 150 sousafoonspelers komen zaterdag naar Breda. Zij eren dan marsenkoning en naamgever John Philip Sousa (1854-1932). Onder hen ook verschillende Bekenaren, weet Patrick Koijen die zelf ook meespeelt. Ook de ambassadeur van de Verenigde Staten is aanwezig.


  Door organisatie
  Het programma start om 11.00 uur met een concert vanuit de toren van de Grote Kerk in Breda, met 8 tot 10 sousafoonspelers en stadsbeiaardier Paul Maassen. Hierna paraderen de muzikanten van het zware koper door de historische binnenstad en doen ze een aantal cafés aan. Rond 13.45 uur blazen zij op een ponton op het water bij het Spanjaardsgat twee van de beroemdste marsen van JP Sousa: The Liberty Bell en The Stars and Stripes Forever. Dit optreden staat onder leiding van dirigent Hans Bloemen, onder andere lead-trompettist van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Tot slot vindt een ludieke uitsmijter plaats met Joep Peeters, een bekende allround jazzmuzikant uit Breda.

  Het optreden staat in het teken van de historische band van Breda met John Philip Sousa. Tijdens de vorige eeuwwisseling was deze Amerikaan, die meer dan 150 marsen op zijn naam heeft staan, de populairste muzikant ter wereld. Twee maanden lang stond zijn orkest op de World Expo van Parijs. De Europese tournee die daarop volgde, bracht op 20 augustus 1900 de Sousa Band naar Breda. Het optreden in de toenmalige garnizoensstad betekende een enorme impuls voor de muziekbeleving die uiteindelijk leidde tot Breda Jazz, het oudste jazzfestival van Nederland. Nog steeds mag Breda met recht een ‘sousafonistenstad' worden genoemd.


  De animo onder muzikanten om deel te nemen aan dit evenement is zeer groot. Een oproep voor deelname vanuit de Bredase harmonie Concordia toonde de kracht van sociale media en leidde tot een evenement van ongeveer 150 sousafonisten. Ze komen uit alle hoeken van het land: Leeuwarden, Warmond, Maastricht, Almere, Oss, Schiedam, Veghel, Amsterdam én uit Prinsenbeek. De organisatie heeft een aanmeldingstop moeten inlassen. Ze is bezig om de deelname van zo'n 150 sousafonisten in het wereldrecordboek opgenomen te krijgen, en om nationale aandacht te krijgen.


  Voorafgaande aan het optreden zaterdag heeft een aantal repetities plaatsgevonden. De generale repetitie was afgelopen zaterdag bij het NAC-stadion. Op de B-side werden de puntjes op de i van de muziekstukken gezet en werd geoefend met bewegen. Voor het stadion werd ook geoefend op het marcheren, wat leidde tot hilarische reacties van voorbijgangers. Zaterdag zal het publiek ook verrast worden met dit bijzondere evenement. Alleen al het paraderen van de circa 150 sousafonisten door het centrum van Breda is uniek.
   
  Meer informatie is te vinden op Facebook.
   
  Donderdag 18 mei 2017
  PrinsenbeekSousafoonBreda
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.