1. Eigen opleiding en uitzendbureau voor technisch personeel

  Een goede opkomst maandagavond in Zaal Marktzicht in Prinsenbeek. Ruim veertig belangstellenden luisterden bij Rotary Prinsenbeek en Omstreken naar directeur Peter de Vos van VDL Steelweld op de open avond van de serviceclub.

  Voorzitter Hans Bakker van de Rotary is blij ook veel nieuwe gezichten te kunnen verwelkomen, zegt hij bij aanvang. Met de open avonden probeert de serviceclub immers thema’s voor brede interesse onder de aandacht te brengen. Vos spreekt deze avond over de zoektocht naar geschoold technisch personeel in de huidige krappe arbeidsmarkt, iets waar verschillende van zijn toehoorders zelf ook ervaring mee hebben, zo blijkt.

   

  In een algemene bedrijfspresentatie vertelt Vos eerst uitgebreid over de activiteiten en groei van één van de grootste familiebedrijven van Nederland, de VDL Groep. Waarvan VDL Steelweld – met de hoofdvestiging in Breda en circa vijfhonderd medewerkers – deel uitmaakt. VDL Steelweld is actief op het gebied van productieautomatisering, systeembouw en parkeersystemen.

   

  Aantrekkelijke werkgever

  Volgens Vos is het niet eenvoudig om goede mensen te behouden, maar is ‘de multinational met de cultuur van een familiebedrijf’ een aantrekkelijk werkgever, met goede doorstroommogelijkheden. Het is van belang om mensen te blijven uitdagen, weet hij. ,,We zijn een goed bedrijf voor medewerkers, met baanperspectief en doorgroeimogelijkheden in het vakgebied en allround, ook binnen de VDL Groep.’’

   

  Human resource was volgens Joost van Haperen toen hij in 2010 bij Steelweld kwam nog een vies woord. Intussen wordt er volgens hem steeds meer werk van gemaakt. Hoewel er intussen de nodige actie wordt ondernomen, lijkt Vos de schaarste op de arbeidsmarkt niet als een groot probleem te ervaren. Hij legt uit dat zijn bedrijf een echte projectorganisatie is en dat ook vanuit die projecten mensen worden ingehuurd. ,,We hebben een goed partnernetwerk wereldwijd, waar we alle competenties kunnen inhuren.’’

   

  Maar het gaat niet alleen om mensen inhuren en vasthouden, een groeiende organisatie heeft ook nieuwe arbeidskrachten nodig, zoveel is wel duidelijk. ,,We zijn dé werkgever in Breda als het gaat om technische beroepen’’, aldus spreker. Die eraan toevoegt dat robot- en PLC-programmeurs in Nederland wel lastig te vinden zijn, omdat hier nauwelijks onderwijs op het gebied van industriële robotica bestaat.

   

  VDL Steelweld Academy

  Met de VDL Steelweld Academy heeft de organisatie daarom nu een eigen opleidingscentrum. Dit richt zich vooral op Breda en omgeving en werkt nauw samen met het Radius College, Avans Hogeschool en mogelijk de Stichting Vakopleiding Metaal in Etten-Leur. ,,Voor onze technieken willen wij het liefst HBO’ers. Maar we richten ons niet alleen op diploma’s, we kijken ook naar drop-outs, mensen die eerder zijn gestopt.’’

   

  Eigen uitzendbureau

  Verder organiseert het bedrijf open dagen, ‘meet&greets’, onderwijsbezoeken, gastcolleges en bedrijvendagen. Internationaal werken ze ook met arbeidskrachten ter plaatse en sinds enige tijd heeft het bedrijf een eigen detacherings- en uitzendbureau, om de kosten te drukken. Een budget voor personeelswerving heeft het concern overigens niet. ,,Wij hebben nooit budgetten. Als het iets oplevert, willen we betalen.’’

   

  VDL Steelweld heeft vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden, Roemenië, China en India. Ze ontwerpen, produceren en installeren er gerobotiseerde productiesystemen met een breed scala aan handling-, assemblage- en verbindingstechnieken voor industriële toepassingen. Er werken zo’n 800 mensen. De omzet bedraagt zo’n 250 miljoen.

   

  VDL Steelweld is sinds 1995 onderdeel van de VDL Groep, een concern van ruim honderd bedrijven in twintig land, met een omzet van bijna 6 miljard euro en 178 miljoen euro winst. Met iets minder dan 17.000 werknemers, waarvan 14.000 bij 62 vestigingen in Nederland. VDL Groep is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen, automobielassemblage en eindproducten.

   https://youtu.be/hNKmNfz5f7w

  Dinsdag 26 maart 2019
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.