Groenrijk kerst 728
 1. Afvalbakken groter, niet vaker geleegd

  Afvalbakken in Breda zullen niet vaker worden geleegd in verband met bedrijfsvoeringskosten, maar de inhoud van de bakken kan wel ruimer. Dit schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraadsfractie 50PLUS, die vragen had gesteld na klachten van burgers over rondslingerend klein afval in heel Breda.
  Afvalbakken groter, niet vaker geleegd
  Ook ergernis over restafval naast container. (Archieffoto)

  50PLUS Breda ziet een oplossing in het plaatsen van voldoende prullenbakken door heel de gemeente, waarbij ook de natuurgebieden niet mogen worden vergeten. Die moeten volgens de fractie dagelijks (of zo vaak als nodig is) worden geleegd om de kans op klein (straat)afval naast zo’n prullenbak zo klein mogelijk te houden.

   

  Momenteel worden de afvalbakken in de stad vervangen. Hierbij wordt gekeken naar de locaties, maar ook naar de inhoud. Ze komen op plekken waar afval vrij komt, meldt het college.

   

  De aanpak van zwerfafval is opgenomen in het bestuursakkoord. ‘We vragen wel of mensen die ergernis ervaren dit te melden bij de gemeente of zelf aan de slag te gaan’, aldus het college dat ook grote betrokkenheid uit de stad ervaart om het zwerfafval op te ruimen.

   

  In 2021 heeft de gemeente samen met actieve betrokkenen het actieplan Aanpak Zwerfvuil Breda opgesteld. Ook voorzieningen als afvalbakken maken hier deel vanuit. Daarnaast zijn de ondergrondse restcontainers in de wijken en dorpen voorzien van een klein afvalklepje, te openen zonder pasje, waar het zwerfvuil in gedeponeerd kan worden.

   

  Schoonhouden openbare ruimte

  Het schoonhouden van de openbare ruimte is afhankelijk van de locatie, volgens het college. ‘Zo wordt het centrum dagelijks geveegd en worden de afvalbakken er dagelijks leeg gemaakt. De winkelcentra kennen een frequentie van drie keer per week. In de wijken en dorpen worden de afvalbakken één keer per week geledigd. En het weghalen van het zwerfafval zit in het reguliere onderhoud, waarbij we op heel veel plekken zien dat bewoners zelf het zwerfafval opruimen.’

   

  Afval naast containers

  Restafvalcontainers geven ook regelmatig ergernis, meldt een inwoner van Prinsenbeek die dichtbij zo’n container woont. 'Er zijn nog steeds mensen die hun afval naast de container zetten als deze om wat voor reden niet open gaat. Dit is voor de omwonenden niet prettig. Katten of vogels maken de zakken kapot en de troep ligt dan op staat. Het verzoek is om het afval weer mee naar huis te nemen en de gemeente te bellen dat de container geleegd moet worden. 'Of de afvalpas ook op nog een andere container te laten zetten, zodat het daar nogmaals kan worden geprobeerd. Dan houden we het dorp schoner en zijn er minder irritaties.’

  Donderdag 04 augustus 2022
  PrinsenbeekafvalbakkenrestafvalcontainerszwerfvuilGemeente Breda50PLUS
  Afvalbakken groter, niet vaker geleegd
  Ook ergernis over restafval naast container. (Archieffoto)
  0
  https://www.prinsenbeeknieuws.nl/nieuws/optreden-opleidingsorkest-in-de-efteling/
  Reacties