1. €2.000 oud papier voor onderhoud AED's

  De Stichting Kringloop Oud Papier Prinsenbeek (SKOPP) heeft vanochtend op het scoutingterrein een cheque van 2.000 euro geschonken aan de Stichting Prinsenbeek Hartsafe. Dit geld is bedoeld als een bijdrage aan het onderhoud van AED-apparaten in het dorp.

  Voorzitter Huib Jansen van SKOPP gaf de cheque aan bestuurslid Cees Broos van Prinsenbeek Hartsafe, die samen met medebestuurder Kees Oomen van de stichting present was. Hij legde uit dat elk jaar tien procent van de opbrengst van het oud papier bestemd is voor een vereniging in het dorp die los staat van SKOPP. ,,Dit jaar is gekozen voor het onderhoud van de AED-apparaten, die overal in het dorp hangen. Heel Prinsenbeek brengt hier oud papier en zo kunnen we iets terugdoen voor heel het dorp’’, aldus Jansen. 

   

  Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dat gebeurt door een elektrische schok. SKOPP vindt een groot en goedlopend AED-netwerk van groot belang. ‘De AED’s worden in Prinsenbeek regelmatig gebruikt. Daar moeten we goed voor blijven zorgen. Prinsenbeek Hartsafe houdt nauwkeurig bij welke AED’s moeten worden onderhouden. De cheque van 2.000 euro van SKOPP is bestemd voor het onderhoud van de apparaten bij particulieren, stichtingen en verenigingen.’

   

  Cees Broos van Prinsenbeek Hartsafe gaf aan heel blij te zijn met de donatie, die goed gebruikt kan worden. Er hangen in Prinsenbeek zo’n dertig AED-apparaten en bij een flink aantal moeten batterijen en elektroden worden vervangen. En dat is volgens Broos een kostbare aangelegenheid.

   

  Recordjaar

  Met 211.300 kilo was 2018 een recordjaar voor SKOPP, aldus de trotse voorzitter. ,,Er zijn 122 containers volgestopt, bijna 2,5 per week. En dit jaar hebben we tot nu toe al 18 containers met 33.000 kilo ingezameld.’’ In 2017 werd 204.050 kilo oud papier ingezameld op het scoutingterrein.

   

  Leutlaaiers

  Direct bij SKOPP betrokken vereniging was altijd de Stichting Missie en Ontwikkelingshulp. Omdat die is opgeheven, is de laatste bijdrage voor deze stichting naar het Pastor Schakenraadsfonds gegaan, voor zusterparochies in Mexico. CV de Leutlaaiers is vanaf dit jaar de nieuwe vereniging bij SKOPP. Dit is een club die nauw betrokken is bij Scouting Thomas-More, die samen met ook CV de Batabieren en CV de Lolbroeken zorg draagt voor het beheer van de oud-papier-containers op het scoutingterrein.

   

  Tot 2007 mocht Prinsenbeek nog zelf oud papier huis-aan-huis ophalen. SKOPP heeft er toentertijd voor gestreden de inzameling in eigen hand te houden. De gemeente Breda ging hiermee niet akkoord en sinds die tijd roept de stichting de bewoners van Prinsenbeek op om hun oud papier voortaan zelf te komen inleveren ten behoeve van de dorpsgemeenschap. Aan het Moleneind 1 kan men behalve met oud papier ook terecht met glas, textiel, plastic en oud frituurvet. Het terrein is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 19.00  uur en zaterdag tussen 8.30 en 16.00 uur.

  Zaterdag 09 maart 2019
  Prinsenbeekoud papierSKOPPPrinsenbeek HartsafeAED
  Reacties