1. Willem Maas (100) ‘gaat gewoon door’

  Willem Maas uit de Vianendreef in Prinsenbeek wordt komende woensdag 16 januari honderd jaar. ,,Zonder er erg in te hebben, ben ik ineens honderd’’, lacht hij.’ Hoe je zo oud wordt? ,,Gewoon doorgaan.’’

  Zijn kinderen en kleinkinderen vinden het wel heel bijzonder. Woensdag gaan ze de honderdste verjaardag van vader en opa bij hem thuis vieren. ,,Niet allemaal tegelijk hoor’’, zegt zoon Wim, die met zijn vader samenwoont. ,,We hebben een schema opgesteld; als het te druk is kan hij alles niet zo goed meer volgen.’’

   

  Voor de gelegenheid heeft dochter Mientje een boek geschreven met hierin herinneringen van haar vader. Dit krijgt hij op zijn verjaardag aangeboden. Het geeft een mooie indruk van het leven van Willem Maas, die dankzij hulp van de wijkverpleging en zoon Wim nog thuis woont, daar waar hij het liefst is.

   

  Honderd jaar geleden werd hij als oudste zoon geboren in Hoeven, in een gezin met later nog zes broers en zussen, die allemaal in Etten-Leur ter wereld kwamen. Op zijn veertiende was het gedaan met de lagere school en vertrok hij voor een jaar naar een boerenbedrijf in Ulvenhout. Daarna werkte en woonde hij acht jaar op een andere boerderij, waar hij begon voor veertig gulden per maand. Na nog twee jaar op weer een ander bedrijf ging hij ‘los’ aan de slag, onder meer bij brouwerij De Drie Hoefijzers, de suikerfabriek en ‘De Gouden Ploeg’, vijf mannen die zwaar werk in de landbouw deden.

   

  Zijn echtgenote Joke ontmoette hij in ‘De goede verwachting’ op de Leur, het café waar zij ook woonde. Na een verkeringstijd van een jaar trouwden ze in 1950 en gingen ze in Zevenbergschen Hoek wonen. Tijdens de watersnoodramp van 1953 moesten ze evacueren. Hun huis werd niet getroffen, maar het duurde een paar jaar voor de grond weer goed genoeg hersteld was van het zoute water om er groenten op te kunnen verbouwen.

   

  ENKA

  Met inmiddels vijf kinderen ging het gezin inwonen op landgoed ‘Het IJzeren Hek’ in Prinsenbeek, waar Willem ging werken. Twee jaar later, in 1960, verhuisden ze naar de Vianendreef en begon Willem in ploegendienst bij de HKI in Breda, de latere ENKA. Als zijn dienst erop zat hielp hij de boeren in de buurt en ook thuis werd van alles verbouwd. Waarmee het gezin bijna geheel zelfvoorzienend was.

   

  Eerste Prinsenbeekse Konijnen Vereniging

  Het jaarlijkse uitje van de familie Maas was met trekker en aanhanger naar het feest van Sint Cornelis op de Leur. En Willem en Joke waren actief lid van de Eerste Prinsenbeekse Konijnen Vereniging (EPKV). De kast in de huiskamer staat nog vol met in die tijd gewonnen prijzen. En hoe kan het ook anders; hij deed mee met de Boemeldonckse optocht met carnavalsvereniging De Keutels.

   

  Rijbewijs met zestig jaar

  Bij de ENKA was hij in 1972 betrokken bij de eerste bedrijfsbezetting in Nederland. Het plan om het bedrijf te sluiten ging niet door, maar als gevolg hiervan kon Willem op zijn 58ste jaar wel met pensioen. Dat was ook het moment waarop hij zijn rijbewijs haalde en een auto kocht.

   

  In 1991 is Joke overleden, waarna een moeilijke periode volgde. Het geluk was dat zoon Wim thuis woonde en ze besloten er samen het beste van te maken. Na een val belandde hij in 2017 voor de eerste keer in zijn leven in het ziekenhuis. Maar door hulp van Wim en de thuiszorg kon hij weer snel naar huis.

   

  Daar volgt hij nu nog iedere dag het nieuws en de voetbal; hij is dan ook goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en kan nog steeds namen van veel spelers opnoemen. Met zijn looprek gaat Willem ook nog graag naar buiten, maar echt in het dorp komt hij niet meer. Hij krijgt wel veel bezoek van zijn acht kinderen en zijn klein- en achterkleinkinderen.

   

  Bekenden vinden het misschien leuk om Willem een kaartje te sturen. Als u hem persoonlijk wilt feliciteren, dan is het verzoek even te bellen met tel. 06-26736933.

  Vrijdag 11 januari 2019
  Prinsenbeek100 jaar
  Reacties
 1. Iets gebeurd in ons dorp?
  Een aankondiging?
  Stuur uw nieuws en foto's s.v.p. naar de redactie.